Ansök om bolån

Innan du ansöker om bolån bör du se över de olika kreditinstitutens erbjudanden. Dessa varierar alltid med olika villkor, räntor och avgifter. Att ansöka om bolån kan man göra över Internet, via telefon eller på bankkontoret hos den bank du väljer att lägga ditt lån hos.

Låna Pengar från 3,75 % ränta, Ansök här!

För att teckna och ansöka om bolån krävs det ofta ingen säkerhet, då bostaden i sig står för kreditinstitutets ekonomiska garanti. Ofta beviljas de som ansöker om bolån ett bottenlån där bostaden utgör pant för att försäkra att banken återfår sina pengar. Ett bottenlån brukar vara på 70-95 procent av fastighetens marknadsvärde. Om man ansökt om bolån utöver den summan får man lägga till ett topplån. Önskvärt från bankens sida är dock att kredittagaren går in med handpenning på de sista 5-30 procenten. Vanligt är att banken kräver att privatpersonen går in med 10 procent i handpenning till säljaren. Eftersom ett bottenlån innebär en så pass liten risk för långivaren är räntan relativt låg på ett bostadslån.

Då du ansöker om bolån får du fylla i önskad form av boende, såsom t.ex. villa eller bostadsrätt. I din ansökan om bolån måste du fylla i dina personuppgifter, civilstånd, antal barn samt om du har en sambo eller liknande som kommer att vara inneboende fast inte låntagare. Har du en medansökande då du ansöker om bolån fyller ni i även hans/hennes uppgifter. Sedan krävs det i din ansökan om bolån att du fyller i information om din ekonomiska situation. Tillgångar och skulder, inkomster och utgifter ska anges då du ansöker om bolån.

Du behöver även ange din anställningsform och årsinkomst för att möjliggöra för banken att behandla din ansökan om bolån. Kreditinstitutet tar även en kreditupplysning på dig för att se på din återbetalningsförmåga. I din ansökan om bolån måste du också fylla i uppgifter om bostaden. Banken behöver tillgång till bostadsadressen, fastighetsbeteckningen och bostadens taxeringsvärde. Att ansöka om bolån är i dagsläget enkelt och lättåtkomligt t.ex. över Internet, men man bör ha sett över sin ekonomi innan man tecknar ett skuldebrev.

Innan du ansöker om bolån bör du överväga hur lång lånetid du önskar samt se över vilken summa du klarar av att amortera varje månad eller kvartal. I din ansökan om bolån fyller du även i om du önskar teckna fast eller rörlig ränta. För att hjälpa dig att fatta rätt beslut innan du ansöker om bolån kan du se på olika boränteprognoser. Du kan även välja att dela på ditt lån och ha en del med fast ränta och den andra med rörlig. En annan möjlighet är att i sin ansökan om bolån ha ett tak på sin rörliga ränta. Du får även välja då du ansöker om bolån om du vill sköta dina avbetalningar med annuitetslån eller rak amortering. Ett annuitetslån är dyrare men garanterar jämna amorteringkostnader.

Då du ansökt om bolån bör behandlingen av din ansökan inte ta mer än en vecka. Innan du tar steget och ansöker om bolån kan du ansöka om ett lånelöfte, vilket garanterar dig ett lån upp till en viss summa som du sedan kan använda dig av vid budgivningar på bostäder.