Båtlån

Har du en dröm om att köpa en segelbåt eller motorbåt men inte har tillräcklig med pengar att lägga ut eller vill undvika att röra dina fonder så kan du ta ett båtlån. Båten får inte vara levererad när du tar ett båtlån, lånet måste ske innan du köpe båten. Båtlån erbjuds både för begagnade och nya båtar men de flesta banker kräver att båten säljs genom en båtåterförsäljare.

Låna Pengar från 3,75 % ränta, Ansök här!

När man tar ett lån för att köpa en båt så används båten som en säkerhet för banken. Ett så kallat säkert lån som kan avbetalas under en längre tid. När du tar ett båtlån lånar har du möjlighet att låna upp till 80 % av båtens pris. De 20 % som fattas betalas kontant eller genom ett inbyte av t.ex. din gamla båt. Kontantinsatsen kan vara större än 20 % om så önskas vilket är att rekommendera eftersom båtens värde kommer successivt att sjunka.

Beroende på hur stort båtlån du vill ta och vilken modell båten har utför banken en avbetalningsplan till dig. Vanligtvis betalas lånet av månadsvis. Om du vill betala av en större del av lånet vid en viss tidpunkt eller betala hela båtlånet i förtid så tillkommer ingen extra kostnad. Beräkna hur mycket båtens värde kommer att sjunka och amortera minst så mycket vid varje återbetalningstillfälle.

När du ansöker om båtlån fyller du i en intresseanmälan som behandlas samma dag som du skickar in den om du skickar in den under bankens öppettider. Därefter får du ett svar om du beviljas lånet eller ej, du bör ha en fast anställning och inte ha några betalningsanmärkningar.

Du erhåller ett lånelöfte från banken, skriftligt intyg på att du kommer få ett båtlån och summan som banken erbjuder dig att låna. Banken avgör och rekommenderar dig hur din amorteringen kommer att ske genom att se över din ekonomiska situation. 15 år för motorbåtar och 30 år för segelbåtar är det längsta amorteringstiden som bankerna erbjuder.

Prata med din båthandlare om de har ett samarbete med någon specifik bank, samarbeten brukar i regel betyda att du får bäst ränta. Du kan även kontakta banken och fråga vilka båthandlare som de samarbetar med. De flesta banker ger inte ut båtlån som är mindre än 20 000 kr till 30 000 kr. Om du vill låna en mindre summa pengar så kan du ta ett lån med kortare återbetalningsperiod ett så kallat osäkert lån eftersom du inte löser in båten som säkerhet.

Bankerna erbjuder dig ett val om du vill ha fast eller rörlig ränta som du bör ta ställning till och räkna ut vad som passar dig bäst. Uppläggningsavgift tillkommer och i vissa fall även aviavgift. Räntesatsen är baserad på det totala beloppet av ditt båtlån.

Några avslutande tips är att komma ihåg att utföra en båtbesiktning innan du köper en båt speciellt när du köper privat. Ett annat tips är att se över båtens driftkostnader och om båten möjligtvis behöver renoveras så att du har råd att använda båten.

Mer fakta

https://www.låneansökan.se/blancolån/

http://www.norrbanken.se/blancolån/

http://www.alfabanken.se/blancolån/