Billån

Genom att ansöka om ett billån kan drömbilen bli din. Du kan ta billån på både begagnade eller nya bilar av privatperson eller en bilhandlare. Köper du en ny bil så har ofta bilhandlaren ett avtal med en finansiär t.ex. om du köper en Volvo finns Volvo finans och samma sak med Renault billån. Det går även att anlita en annan bank självständigt.

Låna Pengar från 3,75 % ränta, Ansök här!

Du kan få ett billån upp till 350 000 kr om har fast anställning, inte har några betalningsanmärkningar samt är över 20 år och under 70 år. Återbetalningen sker vanligtvis under 2 till 6 år. Helst ska bilen inte vara äldre än 10 år när billånet har betalats tillbaka. Bilen bör även vara registrerad i Sverige innan billånet genomförs.

Kontantinsats är inget måste för alla banker men det är ett råd eftersom bilens värde kommer sjunka med tiden. Oftast består 20 % av billånet av en kontant betalning eller ett inbyte av din gamla bil.

Betalningen sker oftast automatiskt från ditt bankkonto via autogiro eller via faktura en gång i månaden. Det går även att lösa lånet tidigare eller betala av en större summa om så önskas utan extra kostnad. Varje månad får du besked om amorteringsbelopp och räntebeloppet för månaden. Du kan välja mellan fast eller rörlig ränta, vilket som är det bästa valet är svårt att säga. Ta en översikt hur marknaden ser ut och hur räntan kan tänkas förändras i framtiden innan du gör ditt val av billån.

Innan du köper bilen, uppsök en hemsida där man kan räkna ut det marknadsmässiga värdet på bilen genom att fylla i registreringsnumret. På så sätt kan du kontrollera att du inte betalar överpris för bilen som du planerar att köpa. Kontraktet för avbetalningen ska vara tecknat innan bilen köps, om du säljer bilen under avbetalningstiden så måste du ändå lösa ut billånet. Det finns internetsidor som jämför bankernas erbjudanden där du kan bestämma dig för en viss bank. När du valt bank går du in på bankens hemsida och fyller i en billåns ansökan som är både smidig och enkel.

Därefter kollar banken upp hur många tidigare ägare det finns på bilen, vilken årsmodell den har, om skattebetalningen är utförd, om bilen är besiktad och om det eventuellt finns körförbud på bilen. När det är klart får du en bekräftelse oftast via e-mail med ett avbetalningskontrakt. Ta med dig detta kontrakt till bilförsäljaren och betala in kontantinsatsen eller inbytet av din gamla bil till försäljaren. Erbjudandet om billånet är anpassat efter bilens livslängd, årsmodell och värde.

Bilen fungerar som en säkerhet i billånet genom ett äganderättsförbehåll. Därför vill bankerna att bilen ska konditionstestas innan ett köp så att bilen håller många år framåt. Ett genomfört konditionstest på en bil som säljs av en privatperson ges en garanti på bilen under 6 månader.

Om du vill byta billån till en annan bank är det möjligt genom att fylla i en ansökan på en annan banks hemsida.

Mer fakta

https://www.låneansökan.se/billån/

http://www.norrbanken.se/billån/

http://www.alfabanken.se/billån/