Bolån

Innan du ska gå på visning för en bostad är det bra om du vet hur stort bolån du kan tänkas få innan du börjar lägga bud på bostaden. Du ansöker om ett lånelöfte hos banken som är helt kostnadsfritt och gäller under sex månader. Du får ett preliminärt svar och när du hittat en bostad skickar du in en beskrivning av objektet och bostads kontraktet. Lånelöftet blir därmed omvandlat till en ansökan. Hur stort bolån du kan ta beror på hur stort marknadsvärdet är av på bostaden som avgörs av en värdering av huset, lägenheten eller fritidshuset. Om du ska bygga hus erbjuds lån genom byggnadskreditiv.

Låna Pengar från 4,59 % ränta, Ansök här!

Vissa banker erbjuder även bolån till arbetslösa, sjukskrivna personer utan säker inkomst, men dessa personer måste genomgå en längre process där en tydlig kalkyl för hur återbetalningen ska ske utförs. Det är viktigt att räkna ut övriga kostnader för boendet som tillkommer varje månad innan man tar beslutet av hur stort bolån som är nödvändigt. Ha i åtanke att kostnader som tillkommer är t.ex. skatt på fastigheten, taxeringsavgift, avgift från bostadsrätts föreningen, villa eller hemförsäkring och driftkostnader. Värme, el, vatten, sophämtning, sotning, underhåll och renovering är utgifter som tillkommer varje månad. Samt ränta och amorteringen på bolånet.

Se över hur lång avbetalningstiden blir på bolånet och hur hög räntan är när du väljer bank. Det finns banker som erbjuder lån med räntetak där man fått en rörlig ränta som inte kan stiga över räntetaks beloppet. Det är ett alternativ som kombinerar både rörlig och fast ränta. Villkoren för att få ett bolån är en säkerhet av lånet i form av ett pantbrev som utfärdas av tingsrätten för kostnaden av 2% av beloppet. Vid bolån krävs en kontantinsats på minst 10% av kostnaden för bostaden.

Indelningen av bolånet sker genom ett bottenlån som står för ca 75 % av marknadsvärdet på fastigheten. Bottenlån har som har bäst lånevillkor i och med säkerheten från pantbrevet. Vissa banker erbjuder amorteringsfrihet på bottenlånet. Om man tar ett bolån som sträcker sig mellan 75% – 90% av bostadens inköpspris tar man ett så kallat topplån. Banker kan belåna upp till 95% av bostadens pris. Oftast har topplån högre ränta än bottenlånet i och med att säkerheten är sämre. Både vid topplån och bottenlån tar du ett beslut om du vill ha rörlig eller fast ränta.

Banker erbjuder även handpenningslån så att du kan betala handpenningen på bostaden utan att ta ut extra pantbrev eller använda pengar som är avsedda för andra utgifter eller undansatta pengar som inte är olönsamt att röra för tillfället. Vanligtvis betalar man en handpenning på 10% av summan för bostadskostnaden samtidigt som du signerar kontraktet för köpet av bostaden. Oftast behövs ett handpenningslån eftersom din gamla bostad kanske inte är klar för försäljning. Lånet är tillfälligt och avslutas i samband med genomförandet av bostadsköpet och det slutgiltiga bolånet blir klart.

Banker erbjuder låneskydd i form av livsskydd och betalskydd för att kunna försäkra en ekonomisk trygghet om du skulle bli mista jobbet eller om ett dödsfall inträffar.