Bostadslån

Du kan ofta få ett bostadslån som täcker kostnaderna för både boendet och grundläggande renovering och liknande utgifter. Bostadslånet ansöker du om hos en bank eller ett låneinstitut. Detta kan göras på deras kontor eller hemsida, om en sådan finns tillgänglig.

Låna Pengar från 3,75 % ränta, Ansök här!

Du ansöker om ett bostadslån genom att skicka in en låneansökan. I låneansökan fyller du i personuppgifter, om du har en medansökande, anställningsform, dina inkomster och utgifter, tillgångar och skulder m.m. För att bostadslånet ska godkännas tas en kreditupplysning. Det krävs även att du har tillräcklig säkerhet samt förmågan att amortera av lånet. En analys av din ekonomiska situation görs av banken innan ditt bostadslån kan godkännas.

Villkoren för bostadslånet förhandlas fram av dig personligen tillsammans med din bank. Ni fastställer gemensamt räntan samt lånetiden. Lånetiden kan variera mellan 0-40 år Man kan välja att betala av sitt bostadslån en gång i månaden eller en gång i kvartalet.

Då du tecknar ett bostadslån kan du välja att ha fast eller rörlig ränta på ditt lån. Du kan även dela upp lånet och låsa en del och samtidigt ha rörlig ränta på den andra. Statistik visar att du i längden tjänar på att ha rörlig ränta på ditt bostadslån. Den fasta räntan erbjuder ett mer säkert och överblickande alternativ, t.ex. om du inte har utrymme för ökade avbetalningar vissa månader.

Du har olika amorteringssätt att välja på då du tecknar ditt bostadslån, annuitetslån eller rak amortering. Rak amortering innebär att amorteringsdelen är lika stor vid varje avbetalning. Med denna metod minskar den lånade summan och därmed även räntedelen för varje avbetalning. Med annuitetslån är amorteringsbeloppet konstant vid varje avbetalningstillfälle under hela bodtadslånets löptid.

Då du tecknar ditt bostadslån kan du välja att ha en amorteringsfri period i början av lånetiden, denna period kan sträcka sig från 0-36 månader. Med ett bostadslån kan du även välja att ha amorteringsfria år då du endast betalar räntan. Detta förlänger din lånetid eller ökar de måntagliga amorteringarna.

Att bli beviljad ett bostadslån utan kontantinsats är svårt fast inte omöjligt om man i övrigt har en bra ekonomisk situation, ett fast jobb och bra lön. Många har hört om konsumentkreditlagen som säger att kontantinsatsen måste uppgå till 20 procent av värdet, men detta gäller inte för ett bostadslån då bostäder tenderar att öka i värde eller behålla sitt ursprungliga. En del väljer alternativet att ta ett separat lån för kontantinsatsen för att på så sätt få fram summan till kontantinsatsen för bostadslånet, det krävs i så fall säkerhet i form av en annan bostad eller borgesman.

Att få ett bostadslån med betalningsanmärkning är möjligt, men det finns inte lika många banker och institut att välja på som för dem som saknar anmärkningar. Det innebär också att du mest sannolikt får betala en högre ränta för ditt bostadslån. Det är även möjligt att få ett bostadslån utan fast anställning, men detta innebär precis som för dem med betalningsanmärkningar färre alternativ samt en högre ränta.

För att få en överblick över bankernas olika erbjudanden av bostadslån kan man lämna en förfrågan om en kostnadsfri offert hos de banker du är intresserad att ansöka hos.