Smslån

Smslån är det snabbaste lånet du kan ta när du behöver pengar snabbt. Inom 15 minuter kan du ha pengarna insatta på ditt konto eller inom 24 timmar om du utför smslånet efter låneföretagets öppettider. Du ansöker antingen via din mobiltelefon eller via internet.

Du kan låna från 40 kr upp till 10 000 kr genom smslån. Smslån är smidigt och enkelt om du har tänk låna en mindre summa pengar under en kortare tid, vanligtvis ska lånet betalas igen inom en månad. Det finns låneföretag som har kortare återbetalningstider mellan 15-20 dagar och även längre återbetalningstider för stamkunder.

Ett tips är att kolla upp hur lång återbetalningstiden är innan du bestämmer vilket låneföretag som du vill anlita för ett smslån. Du ska vara helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka smslånet under återbetalningsperioden. Det går ej att dela upp amorteringen, hela summan betalas på en och samma gång.

Ett smslån kan tas av personer över 18 år och utan betalningsanmärkningar. Vissa banker har hårdare kriterier så som att du måste vara över 20 – 25 år, tjäna mer än 25 000- 100 000 kr om året, har ett mobilabonnemang utan hemligt nummer, ett svenskt bankkonto och att du har varit folkbokförd i Sverige de senaste 2 åren.

Det finns vissa låneföretag som erbjuder smslån även till personer med betalningsanmärkningar hos kronofogden. Om du har en betalningsanmärkning tänk över en extra gång om du har möjligheten att betala tillbaka lånet i tid. Avgifterna för att ta ett smslån är väldigt höga om man tar ett lån på 3000 kr så blir avgiften mellan 375 kr och 600 kr. Om du inte betalar tillbaka lånet efter att du fått en skriftlig påminnelse lämnas ärendet över till inkasso och sedan till kronofogden. Den skriftliga påminnelsen kostar vanligtvis 50 kr och dröjsmålsränta tillkommer utöver påminnelsekostanden.

Din mobil bör ha en wap funktion för att lånet ska kunna utföras via din mobiltelefon. Vanligtvis skriver du ett sms med ett eller ett fåtal ord i textfältet så som ”kredit”. Därefter får du ett svar via sms med ett ansökningsformulär. Avgiften för ansökan dras från ditt mobil abonnemang eller kontantkort. När du fyllt i formuläret för ansökan godkänner du att en kreditprövning utförs. Bankerna gör en kreditprövning där de bedömer om du kommer ha möjlighet att betala igen lånet inom 15-30 dagar. Fakturan skickas oftast ut 1-3 dagar efter du har fått dina pengar.

Det finns igen risk att andra banker, myndigheter eller kreditupplysning får veta att du har tagit ett smslån. Enligt distans och hemförsäljningslagen har du rätt att ångra ditt avtal om smslån. Inom 14 dagar från att du ingick i låneavtalet ska du kontakta låneföretaget via telefon eller brev. Du som tar lånet är skyldig att betala vissa avgifter när du använder ångerrätten.

Vissa låneföretag erbjuder större smslån för varje gång du anlitar företaget och betalar igen lånet. Vid tredje lånet kan du låna upp till 7000 kr med en återbetalningstid på 60 dagar och vid fjärde lånet upp till 10 000 kr med en återbetalningstid på 90 dagar.