Snabblån

Ett snabblån tecknas ofta av människor som är ute efter att få tillgång till pengar snabbt. Snabblånet används ofta för att täcka ett snabbt uppkommet behov av pengar, t.ex. om något går sönder och du behöver en ny kyl, frys, spis eller tvättmaskin. Snabblånen används ofta då tillräckligt sparkapital saknas för att täcka oväntade utgifter. Ett exempel på ett snabblån är t.ex. ett smslån.

Med smslån kan man endast låna uppemot 3000-5000 kronor, beroende till vilket kreditinstitut du vänder dig till. Lånetiden för ett snabblån i sms-låneformat är endast en månad, vilket ofta kan upplevas som en begränsning. Med andra snabblån kan du låna uppemot 15 000 kronor och ändå få besked redan dagen efter. Detta gäller endast om förfrågan sker inom kontorstid på en vardag. Du får sedan pengarna insatta på ditt konto efter några dagar. Med denna form av snabblån är lånetiden uppemot 6 månader. En nackdel med ett snabblån är de höga kostnaderna för lånet, höga räntor, avgifter och kostnader.

För att ansöka om ett snabblån krävs det att du är 18 år gammal och är skriven i Sverige. Du får heller inte ha någon betalningsanmärkning och du måste ha en inkomst från en fast tjänst. I regel krävs det ingen säkerhet för att teckna ett snabblån. För en del av snabblånen, i form av vissa smslån kan du endast låna mindre summor, men du tillåts att teckna ett lån även med en betalningsanmärkning.

Om du är intresserad av ett snabblån just för att få tillgång till pengar snabbt är ofta smslån och att teckna ett lån över Internet de snabbaste och enklaste sätten att skaffa ett lån.

Det finns flera olika vedertagna namn för ett snabblån t.ex; microlån, telefonlån, smslån och Internetlån. Gemensamt för snabblånen är att samtliga har en enkel ansökningsprocess med ett snabbt svar, du får dessutom tillgång till pengarna inom kort. De olika namnen har tillkommit efter de olika sätten att kontakta valt kreditinstitut, t.ex. via telefon, Internet eller sms. Snabblånet är inget billigt sätt att låna pengar, eftersom dyra räntor och avgifter tillkommer lånesumman, men snabblånet kan vara en bra möjlighet för ett snabbt uppkommet behov av pengar. Det är när tillgången till ett snabblån används kontinuerligt för att klara ekonomin som det anses vara farligt. Ett ökande antal människor har på senare tid fått betalningsanmärkningar på grund av sin oförmåga att betala tillbaka på dessa lättillgängliga snabblån.

Då du ansöker om någon form av snabblån kan du tjäna en hel del pengar på att först undersöka marknaden. Räntor, avgifter och andra kostnader kan variera kraftigt mellan olika kreditinstitut. Ofta är det billigaste låneinstitutet för en summa pengar inte desamma som för en annan summa. Om man har en svag eller osäker ekonomi kan det vara en bra idé att leta efter ett snabblån med en fast avgift istället för en rörlig ränta. De flesta snabblånen har även en fast avgift istället för ränta. Det är även viktigt att granska låneavtalet noggrant så att inga dolda avgifter t.ex. en uppläggningsavgift tillkommer.